Nyhedsbrev juli 2024

Nyhedsbrev juli 2024

Månedens afgørelse: TBB 2024.692 – sag nr. C-16481 – afsagt den 4. marts 2024

Månedens afgørelse vedrører en tvist mellem en bygherre og en hovedentreprenør om, hvorvidt bygherren havde sikret sig en aftale om fast pris, således at hovedentreprenøren ikke kunne kræve betaling for prisstigninger.

Resume

Bygherre (BH) og hovedentreprenør (HE) indgik i februar 2021 aftale vedrørende udførelse af tagudskiftning og etablering af tagboliger inkl. tagterrasser.

Det fremgik af aftalens fællesbetingelser under overskriften om tilføjelser og fravigelser til AB 18 § 35, stk. 2, at arbejdet skulle udføres til fast pris, og at der ikke skulle foretages indeksregulering af entreprisesummen.

HE krævede senere betaling for prisstigninger.

Voldgiftsretten bemærkede, ”At entreprisesummen er fast, er reguleret i AB 18 § 34, der også vedrører indeksregulering, og som anført fremgår det af selve entreprisekontrakten som en fravigelse af denne bestemmelse, at entreprisesummen ikke skulle indeksreguleres. AB 18 § 35, stk. 2, angår derimod entreprenørens eventuelle godtgørelse for ekstraordinære prisstigninger på materialer.

Voldgiftsretten fandt derfor, at parternes fællesbetingelser på dette punkt var så uklare, at det måtte komme koncipisten og dermed BH til skade, og at HE dermed ikke var afskåret fra at rejse krav om godtgørelse for ekstraordinære prisstigninger på materialer, såfremt de øvrige betingelser herfor i AB 18 § 35, stk. 2, var opfyldt.

Da HE ikke under sagen havde godtgjort, hvad de respektive materialepriser var på tilbudsdagen, fandtes betingelserne i AB 18 § 35, stk. 2, dog ikke at være opfyldt, og HE blev alene tilkendt et skønsmæssigt beløb.

Hvad kan udledes af afgørelsen?

Afgørelsen illustrerer koncipistreglen, hvorefter uklarheder i parternes kontrakt, fortolkes mod koncipisten, som er nærmest til at bære risikoen for kontraktens uklarheder.

Øvrige afgørelser

Garanti

TBB 2024.687 – sag nr. C-15924

Nedskrivning af entreprenørgaranti fra 10 % til 2 % var uberettiget, da garant havde kendskab til mangler.

Mangler

TBB 2024.704 – sag nr. C-15732
Totalentreprenør blev frifundet for mangler ved linoleumsgulv, da der ikke var begået ansvarspådragende fejl. Dette selvom behovet for reparationer og udskiftninger af svejsninger var væsentligt over, hvad der måtte forventes.

TBB 2024.697 - sag nr. C-15706
Hovedentreprenør havde ikke søgt afklaring hos bygherren vedrørende forhold i projektmaterialet, og blev derfor kendt ansvarlig for mangler.

Andet

TBB 2024.723 – sag nr. C-16139
En underentreprenør havde udført el-arbejder for en entreprenør, hvorefter der opstod tvist mellem parterne om betaling. Derudover spørgsmål om bevisbyrde og forrentning.

TBB 2024.715 – sag nr. C-16080
Økonomisk opgør mellem totalentreprenør og to bygherrer som følge af tvist om betaling af fakturaer for kontrakt- og ekstraarbejder samt krav om fradrag og mangler.

TBB 2024.695 – sag nr. C-16024
Underentreprenør, der udførte el-arbejde, blev kendt erstatningsansvarlig for skader ved brand, som opstod mere end 1 år efter el-arbejdets udførelse.

TBB 2024.647 – sag BS-15620/2022-VLR
Entreprenør havde påtaget sig at udføre arbejde i regning, men som følge af væsentlig overskridelse af overslagsprisen på arbejdet skulle der ske en reduktion af kravet.

Nyheder fra branchen

Månedens fokus: Bygherreforeningens guide til at håndtere konkurser


Entreprenørkonkurser er en stor udfordring for bygherrer, som kan medføre betydelige konsekvenser for det aktuelle projekt. De seneste år er antallet af konkurser i byggebranchen steget, hvorfor Bygherreforeningen har udarbejdet en guide til at håndtere konkurserne bedst muligt.


En konkurs kan ofte komme uforudset, og det er derfor vigtigt at forberede sig med nedskrevne retningslinjer, så man ved, hvilke tiltag der skal iværksættes. Guiden indeholder derfor 10 konkrete råd til bygherrens håndtering af konkurser, som består af indsatser før, under og efter konkursen.


Blandt andet anbefales det straks at orientere relevante interne og eksterne interessenter om konkursen, standse betalinger til den konkursramte entreprenør og sikre byggepladsen.


Samtidig anbefales det hurtigt at skabe overblik over stadet ved gennemførelse af stadeopgørelse samt at gennemgå aftaler og økonomi med henblik på at understrege, hvad der gælder mellem parterne. Dertil kommer udarbejdelse af et finansieringsbudget for færdiggørelse af projektet samt overvejelser om hvilken løsning for færdiggørelse, der er mest hensigtsmæssig.


Endelig sætter guiden et særligt fokus på håndtering af træk på entreprenørgarantien i forbindelse med entreprenørkonkurser.

Læs guiden her

Kilder

Ny guide klæder bygherren på til at håndtere konkurser – læs artiklen her

Udvalgte nyheder

Regeringen låner Randers 375 millioner til oprydning efter jordskred – læs artiklen her
Entreprenørkæmpe afleverer stor etape på Nyt Hospital Nordsjælland – læs artiklen her
Novo Nordisk skruer yderligere op for byggeplanerne i Odense – læs artiklen her
Arbejdstilsynet har givet stribevis af strakspåbud til Novo Nordisk-byggeri – læs artiklen her
Byggebeskæftigelsen sætter ny rekord: - Ganske enkelt imponerende – læs artiklen her
Danmark får milliardstøtte til infrastruktur – læs artiklen her

Arrow pointing down